O NAS

O NAS


PETRA MATOS


Petra Matos

Sem raziskovalka sveta zunaj in znotraj. V zadnjem času sem predvsem mama, sicer pa tudi geografinja, ekologinja, popotnica, zakonska in družinska terapevtka, mama, žena, hči, sestra, prijateljica, včasih eno samo veliko uho. In veselim se vsega, kar bom šele postala…

Sanjam, da bomo ustvarili projekt, v katerem bo naš ogenj vnel mnogo iskric, ki bodo tudi drugod ustvarjala nova topla ognjišča.

Te sanje so moja pot … na njej čutim tisto vznemirljivo pretakanje krvi po telesu, čutim, da je to tisto pravo. Živim svoje sanje.

Prostovoljno delo na različnih projektih v Sloveniji in tujini me je zelo spremenilo, prvič v življenju sem na teh projektih doživela trajnost v praksi, tisto, kar sem leta študirala, pa nikoli zares izkusila. Prej se mi je trajnostni način bivanja zdel zelo oddaljen – daleč v preteklosti, ko so ljudje še živeli v jamah ali pa daleč v prihodnosti, ko naj bi tehnologija rešila vse probleme. Končno pa sem doživela, da se da tako živeti že danes. Razmišljala sem, da bi pomagala razvijati enega od izjemnih trajnostnih centrov v tujini, potem pa se je zgodila akcija Očistimo Slovenijo in drugi projekti in v meni je vse bolj raslo prepričanje, da moram ostati v Sloveniji in v svojem okolju prispevati kamenček v mozaik lepšega. Spoznala sem tudi, da trajnostni centri obstajajo že v večini držav sveta in je Slovenija ena redkih, kjer tega še nimamo. Sedaj torej nastaja to, o čemer sem sanjala, Trajnostni park Istra. V meni živi upanje, da bo tudi v drugih ljudeh tovrstna izkušnja prebudila to, kar je v meni…željo po tem, da v svojem okolju prispevajo k boljšemu svetu.


JANEZ SLIKA mala


dr. Janez Matos

Že od študentskih let sem delal s skupinami ljudi. Najprej kot turistični vodič ter učitelj športnega plezanja v osnovni šoli Sostro. Kasneje sem prišel v stik s prostovoljstvom na področju varovanja okolja in se udeležil več mednarodnih projektov. Ta izkušnja me je spodbudila, da sem se odločil študij nadaljevati na Doktorskem interdisciplinarnem študiju Varstva okolja Univerze v Ljubljani. Med študijem sem kot vodja projektov in član upravnega odbora deloval v društvu Ekologi brez meja. Sprejet sem bil med člane Sveta za Varstvo Okolja Republike Slovenije kot najmlajši član v zgodovini Sveta. Za organizacijo, načrtovanje in izvedbo prvega nacionalnega popisa divjih odlagališč sem prejel nagrado za izjemne študentske dosežke.

V letu 2013 sem začel delati na projektu Trajnostni park Istra. Od takrat delujem v Parku Istra, največ kot organizator prostovoljskega dela in mentor prostovoljcem iz Slovenije in tujine.