EKOLOŠKO NASELJE KORONE

EKOLOŠKO NASELJE KORONE 

čez mejo in nazaj

 

PanoramaHacienda x 2

 

Da bo projekt res trajnosten, podpornikom in zaposlenim v Trajnostnem parku Istra nudimo možnost, da živijo na lokaciji Parka. Tako se zmanjša okoljski odtis, znova oživlja izpraznjene vasi, na podeželje pa se vračajo mladi in visoko izobraženi.

Ekološko naselje za okoli 20 prebivalcev bo nastalo na območju zapuščene vasice Močunigi, ki jo bomo obnovili v tradicionalnem istrskem slogu. Korone – ime bodočega naselja – je ledinsko ime na območju, kjer se vasica nahaja. V lokalnem istrskem narečju izraz »korone« pomeni istrske terase, stoletja staro kulturno dediščino, na katero smo lahko ponosni.

Ekološko naselje Korone bo zgled trajnosti v praksi. V naselju bomo zato ustvarili najboljše pogoje za zdravo in kakovostno življenje, trajnostno v vseh štirih pogledih: ekološko, ekonomsko, socialno in kulturno.

Vemo, da kreativno, povezano in preprosto bivanje prinaša višjo kakovost bivanja. Vodilo naselja Korone je zato razkošna preprostost, ki namesto na nesmiselnem kopičenju materialnih dobrin temelji na načelih soglasja ljudi, skladja prostora, sozvočja življenja in sobivanja v radosti.

Treba je mnogo preprostih besed kakor
KRUH, LJUBEZEN, DOBROTA,

da ne bi slepi v temi na križpotjih zašli s pravega pota.

Na svetu si, da gledaš SONCE.
Na svetu si, da greš za SONCEM.
Na svetu si, da sam SI SONCE
in da s sveta odganjaš – SENCE.

Nobena pot ni ravna,
nobena pot ni revna,
a vsaka je zahtevna
in tvoja ena sama – GLAVNA.

Tisoč in tisoč zvezd je nad nami,
tisoč in tisoč zvez med nami,
da gre po svetu – rama ob rami –
svetloba z nami.

(Tone Pavček)