Park Istra prejemnik ene najpomembnejših okoljskih nagrad!Prestižna okoljska nagrada, National Energy Globe Award 2017 Slovenia, je šla v roke prostovoljskemu centru Parka Istra.

EnergyGlobe_NationalWinner_2017_Slovenia    TPI_logo_sredinski_zelen

Strokovna komisija, ki izbira najboljše okoljske projekte v vsaki državi sveta, je letos podelila nagrado prostovoljcem Parka Istra. Obrazložitev podelitve nagrade si lahko preberete tukaj. Bravo prostovoljci!

Projekt Trajnostni park Istra je bil ustanovljen leta 2013. Naš cilj je pomoč lokalnim skupnostim v socialno degradiranem zaledju Slovenske Istre. Projekt je v zadnjih štirih letih gostil že več kot 600 prostovoljcev iz 43 držav sveta. Zaledju Slovenske Istre smo tako podarili že več kot 55 000 prostovoljskih ur dela.

Način dela Parka Istra je tak, da se tesno povežemo z lokalnimi organizacijami in domačini ter s prostovoljskim delom aktivno podpiramo njihove ideje in projekte. Najraje podpremo projekte, ki imajo tudi dolgoročno pozitiven vpliv na lokalno okolje in so v dobro celotne skupnosti. Projekt poleg pomoči lokalnemu okolju z izkušnjo dobrodelnosti in prostovoljskega življenja izobražuje tudi prostovoljce in domačine, ki z njimi sodelujejo.

Povprašali smo nekaj ljudi, ki poznajo naše delovanje, kaj jim Park Istra pomeni:

Irena Sirotič Dobrila, predsednica Rdečega križa Slovenije – Območno združenje Koper, pravi: »Za Park Istra smo prvič slišali, ko so nam prostovoljci za socialno ogrožene pripeljali okoli 300 kg paradižnika in kasneje še okoli 150 kg kakijev. Nabrali so jih na drevesih, ki jih domačini sicer ne bi obrali.  Od takrat smo stkali sodelovanje, ki  pomeni pomoč našemu združenju pri realizaciji številnih aktivnosti predvsem na področju socialnovarstvenih programov. Kljub številnim obveznostim si vedno najdejo čas in nam pomagajo. Predvsem pa zmorejo aktivnosti udejanjati strokovno, z zanosom in predanostjo. Vedno iščejo izboljšave za izvedbo aktivnosti. Za vse smo jim resnično hvaležni…..«.

Predsednik lokalnega društva Figaruola, Peter Babič, pravi: »Lansko leto je okoli 80 prostovoljcev Parka Istra v enem mesecu popolnoma preobrazilo našo vas. Barvali so okna, okopavali fige, čistili zaraščene poti in domačije, popravljali podirajoče se kamnite zidove. Zrastlo je prijateljstvo, ki traja še danes. Veseli smo, da bodo tudi letos pri nas v Smokvici gostovali kar dva meseca«.

Jana, ekološka kmetica iz Istre, pravi: »Pomoč prostovoljcev je v času setve in žetve neprecenljiva. Hvaležna sem, da nam Park Istra priskoči na pomoč, kadar to najbolj potrebujemo«.

Petra Matos, direktorica zavoda Park Istra: »Z Janezom sva bila prostovoljca na drugih podobnih projektih po svetu, ki so nama spremenili življenje. Darilo, ki sva ga dobila, sedaj deliva naprej. Nekaj najlepšega je, ko nama prostovoljci povedo, da je tudi njim projekt spremenil življenje. Verjameva, da lahko na ta način prispevava največ v dobro sveta«.

Nagrada National Energy Globe Award je lepo priznanje projektu, ki želi s svojim delovanjem v Sloveniji širiti vrednote solidarnosti, sodelovanja in aktivnega državljanstva.  Če imate torej dobro idejo ali pa potrebujete pomoč, vam bomo v Parku Istra z veseljem pomagali. In to preprosto zato, ker je skupaj lažje in veliko lepše.

17017164_1381937475202305_8176634206947429195_o