O NAS

O NAS

Park Istra je dobrodelna organizacija, ki deluje v Obalno-kraški regiji. S svojim delom se odzivamo na potrebe lokalnega okolja, pri čemer širimo vrednote solidarnosti in aktivnega državljanstva. Skupaj s prostovoljci z vsega sveta pomagamo ljudem, ki potrebujejo naše pridne roke, še posebej radi pa podpiramo ideje in projekte domačinov, ki prinašajo dolgoročne pozitivne vplive na našo regijo.

Področja, ki jih Park Istra pokriva so raznolika – pomoč socialno šibkim, pomoč organizacijam in posameznikom pri varovanju kulturne in naravne dediščine, izvajanje izobraževalnih aktivnosti ter podpora raznovrstnim trajnostnim projektom po Obalno-kraški regiji in njeni okolici.
Poleg mnogih ur podarjenega dela, so največji dosežek Parka Istra spremenjena življenja prostovoljcev in domačinov. Nesebična pomoč prostovoljcev širi vrednote solidarnosti in aktivnega državljanstva tudi med lokalnim prebivalstvom. Izkušnja trajnostnega bivanja in prostovoljnega dela pa je tisto, kar prostovoljcem pomaga spreminjati sebe in svet tudi v vsakodnevnem življenju.

Od leta 2014 je Park Istra organiziral že okoli 3500 delovnih akcij, v katerih je sodelovalo preko 1200 prostovoljcev iz 56 držav sveta, ki so JZ Sloveniji in obmejnim območjem Hrvaške podarili že preko 100.000 ur prostovoljskega dela.

V letu 2019 je Park Istra odprl Prostovoljski center Kastelec, enega redkih tovrstnih centrov v Evropi, ki lahko v vsakem trenutku gosti dvajset prostovoljcev in se vsakodnevno odziva na potrebe in izzive lokalnega okolja.

Park Istra je za svoje delo prejel okoljsko nagrado Energy Globe Award Slovenia in status organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju mladinskega dela. Ustanoviteljica Parka Istra, Petra Matos, je bila v letu 2017 za svoje delo v Parku Istra nominirana za žensko leta, leta 2019 pa je prejela državno priznanje za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela. V letu 2021 je bil projekt Parka Istra Solidarna Primorska nominiran za priznanje Salto Awards in izbran med pet najboljših prostovoljskih projektov v Evropi.