Dan z otroci v Parku IstraV Parku Istra smo sprejeli skupino 60 otrok iz koprske osnovne šole. Naš cilj je bil, da jim omogočimo drugačno doživetje v naravi, preko katerega bi se lahko učili in se zabavali.

Najprej smo jim predstavili, zakaj je nastal projekt Park Istra, s čim vse se ukvarjamo in kakšni so naši cilji. Otroke smo nato razdelili v tri skupine, ki so se udeležile različnih delavnic: delavnice izdelave domačega mila, delavnice odkrivanja rastlin in delavnice dela z ognjem.

Na delavnici izdelave mila so otroci opazovali, kako nastane milo, pod nadzorom sodelovali pri mešanju sestavin in na koncu odnesli domov vsak svoje milo. V drugem delu delavnice so si nabrali divji kostanj z našega vrta. Ste vedeli, da iz osmih narezanih divjih kostanjev, ki jih čez noč namočimo v vodo, nastane pralna tekočina za poln pralni stroj oblek?

img_7453-1024x698

Na delavnici odkrivanja rastlin so otroci raziskovali naš vrt in travnike okoli njega. Po kratkem uvodu so se sami odpravili na sprehod in nabirali rastline, ki smo jih nato skupaj prepoznavali. Nabrali so tudi šopke, ki so jih podarili drug drugemu. Nato so se ulegli v travo, se umirili, poslušali zvoke narave ter se pogovorili o tej izkušnji.

img_7533-1024x683

Na delavnici dela z ognjem smo želeli naučiti otroke, kako lahko sami zakurijo ogenj na način, ki je varen za njih in okolico. Ko so ognji zagoreli, so se otroci zelo zabavali s peko kruha in zelenjave na palicah, prepevanjem ob spremljavi kitare skupaj z enim od učiteljev ter izdelovanjem tradicionalnega inštrumenta “nunolce”.

img_7480-1024x689 img_7554-1024x683

Po koncu delavnic smo se vsi zbrali za skupinsko fotografijo. Ko so učitelji vprašali otroke, ali bi radi še prišli, so vsi naenkrat zakričali “jaaaa”. Kasneje so nam učitelji povedali, da so nekateri otroci opisali delavnice v Parku Istra kot najlepšo stvar, ki so jo kadarkoli doživeli v okviru šole. Dan z otroci je bil zelo prijeten tudi za vse prostovoljce, ki smo vodili delavnice.

img_7602-1024x684

Hvala otrokom in učiteljem iz OŠ Antona Ukmarja ter vsem prostovoljcem, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi delavnic!

Beatriz Lourenço, EVS prostovoljka iz Portugalske