Moje leto v Parku IstraPred enim letom sem se odločila za noro potezo in se preselila v drugo državo. Ker sem iz Portugalske, sem se odločila, da bo država, kjer bom preživela eno leto, Slovenija. Ko sem se prijavila, sem že vedela nekaj o državi in imela sem občutek, da se bom že nekako počutila kot doma in čez čas sem tudi se.

V Parku Istra so me sprejeli odprtih rok kot prostovoljko za daljši čas. Tako kot jaz sama, smo vsi skupaj rasli ob tej izkušnji. Vsi smo se veliko naučili in vsi imamo v sebi shranjene najboljše spomine, da se bomo lahko ob njih nasmehnili.

IMG_6911 (1)

To leto mi je dalo možnost delati na sebi, predvsem pa spoznati samo sebe. Delali smo na veliko različnih področjih. Nekatera so mi bila bolj zanimiva in nekatera so me bolj izpolnila kot druga. Toda ljudje, ki sem jih spoznala ob tem potovanju, ljudje s katerimi sem delala,  s katerimi sem živela, ljudje ki so mi odprli vrata svojih hiš,  tisti ki jih sedaj smatram za svojo družino, to je bil najbolj dragocen in topel spomin, ki ga bom odnesla v svojem srcu na Portugalsko.

14285258_1099164220164558_1233291081_o

Biti del skupnosti je velik izziv, lahko je stresno in občasno izžemajoče. Toda kot vse v življenju, nič kar je vredno, ne pride zlahka. Zahteva čas, napor in potrpežljivost, ima pa neverjeten rezultat. Imeti okoli sebe ljudi iz vsega sveta, delati v timu na polju, v čistilnih akcijah, pri obnovah… Je zabavno, je dinamično in imaš občutek, da si del spremembe v skupnosti in da pomagaš tistim, ki pomoč potrebujejo.

?

To leto sem delala tudi na osebnem projektu s področja trajnostnega turizma, ki je imel za glavni cilj pozitivno vplivati na lokalno skupnost in pomagati razvoju vasi v zaledju Istre. Ciljna skupina projekta so bile lokalne skupnosti, ki lahko od njega pridobijo zaslužek, še posebej pa so bili ciljna skupina ljudje, ki so bili pripravljeni kaj narediti. Predstaviti projekt ljudem, ki jih poznam in tako zelo cenim, je bilo eno največjih zadovoljstev te izkušnje. Pozitivni odziv, podpora in ljubezen so mi dali neverjeten občutek in zdaj sem še bolj prepričana, da so bile vse težave, vsi izzivi, dobri in slabi dnevi, tega vredni. Ker vem, da sem povzročila spremembo in čeprav je bila majhna, je občutek hvaležnosti velik.

17015356_1353170734746254_25127100_o (2)

Zdaj, ko je skoraj eno leto že za mano in ko vem, da odhajam v manj kot mesecu dni, me misel na to prestraši. Ta misel je strašljiva, ker so mi ta dežela, dogodki in ljudje, ki sem jih srečala v tem času, dali tako pozitivno izkušnjo, da nočem oditi. Seveda je lepo oditi domov v svojo državo, biti s svojo družino in prijatelji, vendar imam tudi občutek, da sem stran od doma zgradila družino in tako zelo močne vezi, da mi da to misliti, da ne pripadamo le enemu kraju in da je vsa ljubezen, ki jo sprejemamo in dajemo ljudem, ki se nas dotaknejo, eden največjih zakladov, ki nam jih življenje ponuja.
Beatriz Lourenço – EVS Prostovoljka iz  Portugalske