Pomlad v Parku IstraPark Istra se s pomladansko vnemo pripravlja na novo sezono prostovoljskih akcij. Letos bomo sezono odprli v Gabrovici, kjer so nas domačini lepo sprejeli že lansko leto. Tudi letos bomo nadaljevali s pomočjo tistim, ki potrebujejo našo pomoč, podpirali projekte domačinov, krajevnih skupnosti in nevladnih organizacij, ki bodo prispevali k višji kvaliteti bivanja v Slovenski Istri.

IMG_4632

Eden glavnih ciljev letošnje sezone je vzpostaviti prostovoljski center na stalni lokaciji. Interesa za prostovoljstvo je zelo veliko, zato ne moremo več sprejeti vseh prostovoljcev, ki želijo pomagati. Težave imamo predvsem v zimskem delu leta, saj nimamo primernih prostorov za izvajanje naših aktivnosti. Zaradi lažjega delovanja smo se odločili, da bomo v letu 2018 poiskali stalne prostore, ki nam bodo omogočili bolj kvalitetno delo. Vzpostaviti si želimo prvi stalni prostovoljski center v Sloveniji, ki bo lahko preko celega leta sprejel 20 prostovoljcev. Iskanje primerne lokacije še vedno poteka, zato smo v stiku s Slovensko Vojsko, nekaterimi občinami in Ministrstvom za javno upravo.

V preteklih mesecih smo se v Parku Istra osredotočili na oblikovanje novih programov za prostovoljce. Odločili smo se, da bomo pričeli z izdelovanjem najrazličnejših izdelkov ročne obrti, s čimer si bomo prizadevali ohranjati in oživljati bogato istrsko rokodelsko dediščino. S prodajo teh izdelkov bomo pridobili sredstva, ki jih bomo v celoti namenili za šolanje in prehranjevanje otrok z manj priložnostmi v eni od držav v razvoju. En evro ima namreč v teh državah veliko večjo vrednost kot v Sloveniji. V preteklih mesecih smo vzpostavili partnerstvo s filipinsko organizacijo Lola Sayong, ki bo poskrbela, da bo donacija v celoti prišla v roke tistih, ki jo zares potrebujejo. Na Filipinih je ta trenutek še vedno podhranjen vsak tretji otrok (vir: Save the Children Fundation). Z novim programom bomo naredili veliko dobrega za tiste, ki našo pomoč najbolj potrebujejo, poleg tega pa bodo prostovoljci na ta način dobili priložnost, da osvojijo najrazličnejše nove veščine.

child-eating

Veselimo se vonja in darov pomladi. V Park Istra bo prinesla veliko novega.

Petra Matos