Solidarnost v Slovenski IstriParka Istra letos obeležuje že šesto leto delovanja. Poslanstvo projekta je spodbujanje trajnostnega razvoja in podpora lokalnemu prebivalstvu. Ljudem pomagamo kadarkoli potrebujejo naše pridne roke, še posebej radi pa podpiramo ideje in projekte domačinov, ki prinašajo dolgoročne pozitivne vplive na našo regijo. Pri tem sodelujejo prostovoljci iz vsega sveta. Od jeseni 2018 ima Park Istra sedež in prostovoljski center v stari karavli v vasi Kastelec.

V letošnjem letu smo gostili kar 257 prostovoljcev iz vsega sveta, ki so v 750 prostovoljskih akcijah Slovenski Istri podarili 13 306 prostovoljskih ur dela.

Naše delo je zelo raznoliko, med drugim smo urejali učne in turistične poti, pomagali pri preprečevanju poplav, pomagali pri obnovi kulturnih spomenikov, čiščenju in obnovi kalov, izvajali akcije pomoči majhnim ali ostarelim kmetom, ki potrebujejo dodatno pomoč v času setve in žetve. Na tedenski ravni smo pomagali v dnevnem centru Sonček, v zavetišču za živali, planinskemu društvu pri čiščenju pohodniških poti, sodelovanje pa smo začeli tudi z Obalnim domom za ostarele na Markovcu, Gerontološkim centrom, s programom Starejši za starejše in Centrom za socialno delo Koper. Vse več pomoči tako namenjamo ostarelim z akcijami priprave drv za zimo, beljenjem stanovanj in s pomočjo pri urejanju okolice. Skupaj s prostovoljci za lokalno prebivalstvo organiziramo razne izobraževalne delavnice ter pomagamo pri učenju angleščine učencem na osnovni šoli v Izoli. Za pomoči potrebne nabiramo sadje in zelenjavo, ki jo humanitarne organizacije nato razdelijo pomoči potrebnim. S prostovoljskimi akcijami smo podprli več lokalnih prireditev (Etnohisteria, prireditev na Socerbu, prireditve v Smokvici, delavnice v Taverni ob tednu otroka, pomoč pri organizaciji podnebnega shoda…), pomagali pa smo tudi pri urejanju pokopališč in otroških igrišč.

Tu smo za vas! Da bi lahko z delom podprli res dobre ideje in prišli do ljudi, ki resnično potrebujejo pomoč, potrebujemo tudi vaše sodelovanje. Pokličite nas, če imate dobre ideje, ki bodo izboljšale življenje v zaledju in če poznate koga, ki potrebuje našo pomoč. Dosegljivi smo na 040 420 500 ali info@parkistra.com. Naj se duh solidarnosti razširi po vsej Slovenski Istri!

Naše delovanje lahko spremljate na www.parkistra.com ali na FB strani Trajnostni park Istra