V Parku Istra je že spet zelo živahnoS prvim majem smo v Trajnostnem parku Istra otvorili prostovoljsko sezono. V preteklih mesecih so v Hrvojih potekale mnoge izobraževalne delavnice in konferenca, sočasno pa so pod okriljem manjšega števila prostovoljcev potekala zaključna dela pri dokončanju stavbe, ki postaja vse bolj udoben dom prostovoljcem iz vsega sveta. V preteklih dneh se nam jih je pridružilo štirinajst iz Kanade, Amerike, Belgije, Velike Britanije, nekaj pa nas je tudi Slovencev.

Sezono smo začeli z ognjem, peko kruha in pite ter prepevanjem. Po kratkem spancu je  budnica s kitaro prebudila prelepe spomine na preteklo sezono, ko smo s prostovoljci iz več kot 30 držav oddelali skupno več kot 9000 prostovoljskih ur. En človek bi za toliko dela potreboval 4,5 leta polnega delovnega časa.

P1030406 (1024x768)

Cilji letošnjega leta so še naprej pomagati lokalnemu prebivalstvu (s poudarkom na pomoči mladim, ki si želijo v teh krajih ustvariti zaposlitev), varovanje naravne in kulturne dediščine (vzpostavitev muzeja, vzdrževanje kulturnih spomenikov, čiščenje poti in teras….) ter dokončanje gradnje infrastrukture Parka Istra.

London (12 of 17)

V prihodnjih dneh načrtujemo sestanke z lokalno skupnostjo, s katero želimo skupaj postaviti strategijo pomoči, ki bi kar najbolje podprla in oplemenitila te, od mnogih že davno pozabljene kraje, v katerih je zaradi izseljevanja ostala le desetina nekdanjih prebivalcev.

London (14 of 17)

Veselimo se novih prijateljstev, dela, novih znanj, ki jih bomo pridobili, pozitivne energije, ki se kot virus širi pri nas in nasmejanih obrazov domačinov po delovnih akcijah…lepo je, če veš, da so tam nekje dodatne roke, ki so vedno pripravljene priskočiti na pomoč.

Piše: Petra Matos

Slike: Christian Wiebe