LastoviceV Trajnostnem parku Istra smo na višku prenove našega prvega objekta, stare istrske hiše, ki je nekoč služila kot župnišče. Ko smo po 10 letih brez človeške prisotnosti ponovno vstopili v ta prostor, so nas tam pričakali netopirji, podgane, mravljišče in lastovice, ki so gnezdile na enem od tramov.

Že od samega začetka me je skrbelo, ali bodo lastovičji mladički uspeli pravočasno odleteti iz gnezda. Poklicala sem DOPPS in z njihovo pomočjo preračunala, da bi do časa prenove male lastovice že morale zapustiti gnezdo. Žal pa so se pri nas lastovice izvalile zelo pozno in delavci niso mogli nadaljevati z deli. Ponovno sem klicala DOPPS, kjer so mi povedali, da s prestavljanjem gnezd nimajo dobrih izkušenj, saj jih lastovice običajno zapustijo. Kljub temu smo se odločili, da poskusimo.

Naši delavci so z veliko skrbjo z lepilnim trakom zalepili krhko gnezdo, ga podložili z desko in prestavili na meter oddaljen tram. Operacija Lastovica je bila uspešno zaključena! Kakšno veselje je videti, da troje lačnih ust, ki vpije v nebo, še vedno hranita skrbna starša! To je bil majhen korak za Trajnostni park Istra in veliki let za lastovičjo družino.

Piše: Petra Matos
DSCN7328 DSCN7380 DSCN7378